"mjuka jobb" || Könsidentiter & sexuell läggning

Idag är jag uppriktigt arg.

Jag började dagen med att läsa Västerviksposten, där vårt käre kommunalråd uttalade sig om ”mjuka jobb”. (Läs artikeln här) VP har undersökt att Västervikt genomsnittligt har väldigt låga löner i Kalmar län. Kronståhl säger att det är på grund av våra ”mjuka jobb”.

Det han menar är Västervik till stor del består av kvinnodominerande yrken och inte lika mycket mansdominerade industrier och liknande, som exempelvis Oskarshamn har. Kvinnodominerande yrken är alltså mjuka. Wait, what?

Jag skulle gärna vilja veta vilken dag i veckan det är ”mjukt” att vara sjuksköterska, lokalvårdare eller lärare. Jag skulle allmänt vilja veta vad det är som är så jävla mjukt med att jobba med människor, för det är vad de kvinnodominerande yrkena går ut på. Tala också om för mig varför det är ett argument för lägre löner. Menar Kronståhl att det är helt naturligt att kvinnor har lägre lön och att det inte är något att skämmas över som kommun?  

Hur kan en socialdemokrat uttrycka sig så? Socialdemokrater som, i allra största grad, har feministiska värderingar. Att säga att kvinnor är mjuka är så långt ifrån feminism man kan komma.

Jag är så förbannat trött på dessa patriarkala strukturer. När ska vi ta fajten på riktigt?

Det leder mig till nästa agg-orsak. Skolan. Jag har nämnt det förut och jag kommer nämna det igen, för jag är så jävla trött på okunskapen och trångsyntheten som lärs vidare. Varje dag hör jag lärare jämföra män och kvinnor, och varje dag blir jag lika besviken. Dingdong, time to wake up. Det finns fler än två kön.

När jag påpekade det för min mamma (som också är lärare) utbrast hon (självklart) ”men jo, det finns visst bara två kön!”. Biologiska kön, jo, kanske. (Förutom faktumet att man, biologiskt, kan födas tvåkönad – hermafrodit.) Det viktiga i frågan är inte biologiska kön utan psykiska kön, könsidentiteter, hur man känner sig.

”Men det finns ju typ inga som är nåt annat än man eller kvinna. Varför ska vi snacka om typ två människor?”

Nä, det kanske inte är så konstigt att man inte springer in i normbrytare dagligen då de är förtryckta och ses som onormala och konstiga. Ytterligare bör tilläggas att det inte är lätt att veta ”vad” man är när det aldrig pratas om det. Man kanske känner att man inte passar in, men det är inte så att man lär sig vad det innebär att ”vara”, exempelvis, androgyn eller intergender i skolan. Intergender accepteras inte ens som ord av Word liksom. Jag tror inte att någon ens nämnt ordet könsidentitet i skolan. Och om det nämnts har det likaställts med sexuell läggning, vilket är helt fel.

Vissa lärare tycker att de är ”duktiga” när de kommer ihåg att nämna heterosexuallitet. Ja, grattis! Tumme upp åt dig! Förutom att du glömde alla typ 4,6 miljarder andra sexuella läggningar som finns(typ). För att inte nämna att du sa det som om det vore något annorlunda och normbrytande. Yes, superduktig. How about avdramatisera det i stället? How about döda ALLA FUCKING NORMER SOM FINNS?!   

 

Typ så känner jag idag. 

Kommentera inlägget här:
Namn: 
Kom ihåg mig?
Kommentar:
Mailadress:
URL/bloggadress: