Kommun i kris?

"Västerviks kommunstyrelse var olaglig i två år" (klickbar)
heter artikeln som publicerades på smålandsnytts hemsida för dryga 2 timmar sen. 
Alla beslut som tagits i styrelser och nämnder i Västervik sedan oktober 2012 har brytit mot svenska kommunallagen. Alla arvoden som betalats ut till de som tog över positionerna vid ändringarna har varit felaktiga. 
 
Lite bakgrund.
2012 var Västervik moderatstyrt med svåra ekonomiska problem. Socialdemokraterna beslutade att sammarbeta med (M) enbart för att rädda ekonomin. I och med sammarbetet byttes en rad olika poster i styrelser och nämnder ut. Med en ny majoritet genom sammarbetet ville man ha nya ledningar. Sossarna ville vara med och bestämma på alla plan.
 
Enligt kommunallag är det inte lagligt att ändra i nämnder och styrelser under en pågående mandatperiod och kära Inger Wiman (S) var en av de få i kommunen som kunde sin kommunallag och anmälde. Nu, den 12:e januari kom domen; de har brytit mot lagen som lyder:

" 12 § Ledamöterna och ersättarna i styrelsen väljs för fyra år, räknat från och med den 1 januari året efter det år då val av fullmäktige har ägt rum i hela landet. Fullmäktige får dock bestämma att styrelsens mandattid skall räknas från och med det sammanträde då valet förrättas intill det sammanträde då val av styrelse förrättas nästa gång. I ett sådant fall skall nyvalda fullmäktige välja styrelsen vid fullmäktiges första sammanträde. Lag (1994:998).

13 § Fullmäktige bestämmer mandattiderna för andra nämnder än styrelsen. "


Nu får vi se vad våra kära jurister tycker om domen och vad som händer efter det.  

--------------------

Nog om det!     

Torsdag idag! Bästa dagen i veckan ju! Slutade 10 i ett, gick till banken, satte in en lönecheck och hoppade på en buss hem. Sen sov jag en timme i saccosäcken framför brasan och nu har precis skrivit klart mitt filosofiarbete om meningen med livet. Eller jag tror att jag är färdig. Måste läsa igenom det 20 gånger till innan jag kan skicka in det men det spelar ju inte någon större roll om den blir en dag till sen nu när jag redan är mer än en månad efter. Allmänt känner jag att wienernougat är meningen med mitt liv.
 
 
Nu ska jag springa upp och hoppa i mina danskläder för första passet efter jul. JIPPIE. not. Får se om jag kan stå på benen imorn över huvud taget. Imorgon ska jag på arbetsintervju och sedan ska jag käka och snacka skit med Bertzell. Det blir najs. I helgen har jag inte så mycket planerat mer än hockey och plugg. Lite lagom. 
 
Har kommit in i en dålig trend med huvudvärk, har fasiken ont för det mesta numera. Borde kanske kolla upp mina ögon igen? 
 
Nä nu ska jag smyga förbi godisskåpet och sno en wienernougat till och sen sätta fart! 
 
Ha det bäst!
 
 
Man får vara flexibel med två favoriter. Tur att jag har lite kött på bena så att de båda får plats i knät! (Inte lätt att skriva något men men..)
Kommentera inlägget här:
Namn: 
Kom ihåg mig?
Kommentar:
Mailadress:
URL/bloggadress: